Otok blaga

Zlarinske crkve prepune su blaga – zlata i grana crvenog koralja koje su im pomorci, kao zavjet, ostavljali u naslijeđe.

crkvaodras

Crkva Gospe od Rašelje

Najstarija je crkva Gospe od Rašelje, smještena u polju izvan mjesta. U crkvi Gospe od Rašelje čuva se bratovština, Pravilnik o humanitarnim i socijalnim pitanjima iz 1458. Godine, pisan hrvatskom čakavštinom te mnoge zavjetne slike pomoraca. Legenda o nastanku crkve Gospe od Rašelje, koja je podignuta na prilično udaljenom mjestu, kazuje da je crkva isprva trebala biti sagrađena na Klepcu. Medutim, skupina ljudi pronašla je na jednom stablu na mjestu današnje crkve sliku Bogorodice. Uzeli su sliku i odnijeli je na Klepac. Drugog dana slika je ponovno bila na tome mjestu. Stoga su odlučili izgraditi crkvu upravo na tome mjestu.

marijinouznesenje

Crkva Marijina uznesenja

Barokna crkva Uzačašća Marijina iz 1740. godine u jednom od svojih 7 oltara čuva tijelo sv. Fortunata mučenika, zaštitnika otoka. Izražena je prema nacrtima Domenica Focozzia, jednog od najvećih oltarista Italije. Osim oltara u crkvi se nalaze i relikvije Sv. Fortunata, mučenika iz doba križarskih ratova, koje su u Zlarin dopremili Napoleonovi vojnici u doba Ilirskih provincija.

marijino uznesenje1

Crkva Marijina uznesenja

Crkva Marijina Uznesenja, ujedno je i zlarinska župna crkva.  Izgrađena je malo dalje od središta mjesta, a neki taj položaj objašnjavaju izvorom koji se navodno nalazi ispod glavnog oltara. Naime, tokovi podzemnih voda stvaraju depresivno i pokajničko raspoloženje. Kako bilo da bilo, ostaje činjenica da ispred crkve danas stoji bunar koji se vjerojatno puni vodom iz tog izvora. Crkva je građena 1735.-1740. na temeljima starije crkve. U crkvi se nalazi izuzetno vrijedan oltar. Uz te dvije crkve, u mjestu se nalaze jos dvije crkvice . Crkva Sv. Šime u kojoj se nalazi numizmatička zbirka te crkva Sv. Roka koja je preuređena u muzej sakralne umjetnosti čije se otvorenje uskoro očekuje.

Osim crkava, na otoku nalazimo i zavjetne kapelice. Prva od njih smještena je u samom mjestu, na kraju Fingaca, velike poljane u središtu mjesta. Druge su dvije smještene na rtovima Marin i Vela Oštrica, i zavjetne su kapelice brodolomaca koji su se na tom mjestu spasili. Zatim postoji jos jedna kapelica u uvali Bucina, danas u ruševnom stanju, a nekoć se u njoj nalazila i jedna slika iz Tizianove skole.

leroj

Leroj

Od vrijednijih kuća, svakako valja istaknuti ljetnikovac šibenske gospode na rtu Vele Ostrici i u susjednoj uvali Bucini. Ljetnikovac je podignut u prvoj polovici 17. st, a danas služi kao stambeni objekt.

Osim tih sakralnih objekata, u mjestu se još ističe i toranj s javnim satom, izgraden 1839. godine, popularno nazvan “Leroj”.