Zeleni otok

U društvu s netaknutom prirodom

988669_194052497420512_1997488165_n

Zlarin

Zlarin je već na prvi pogled zeleni otok. Kada se brodom približavate otoku zapanji vas bujno zelenilo divljih borovih šuma koje su potpuno prekrile otok i tek tada postajete potpuno svjesni da idete ka prelijepom otoku zdravlja i vitalnosti. U stara vremena svaki je pedalj otoka bio obrađen. Rasle su tu stoljećima masline, smokve i vinova loza. Pasle su ovce i koze. A sada kada je malo ostalo naroda na otoku i kad se malo toga obrađuje, ostale su samo uspomene i ono najvažnije, duh mediterana. Ovdje se stapaju mirisi bora, ružmarina, lavande i ostalog bilja sa morem gdje postaju jedan veliki wellnes na otvorenom. Blagodati mora i vegetacije osjećaju se na svakom koraku. I svaki putnik namjernik, svaki izletnik ili svaki turista koji je odlučio doći na ovaj mali otok na dan ili dva ili na tjedan ili na više tjedana poželi i ovdje ostati.

Ovdje se dolazi da bi se napunila duša i tijelo. Da bi se kupalo u kristalno čistom moru. Da bi se upijale zrake sunca na pjeskovitoj obali. Da bi se našao mir. Da bi se sanjalo otvorenim očima. I da bi se ponovno vratilo.

 

Brdo Klepac

image003

Pogled sa brda Klepac

Dovoljno je s prvim zrakama sunca udahnuti punim plućima, prošetati, trčati ili voziti bicikl i dignuti glavu ka nebu. I pogled će se zaustaviti na najvišoj točki otoka, na obližnjem brdu Klepac koji se ponosno smjestio na 169 metara nad morem, odmah iznad svog zlatnog gradića kojeg čuva i bdije nad njim. I koji Vas zove i koji Vas mami, da se družite s njim, da dođete k njemu, da se popnete na njega . Ako se odlučite za to, sigurno nećete zažaliti. Sa njega puca veličanstveni pogled na dalmatinski arhipelag, sve do Visa, sve do vulkanskog otočića Jabuke.   A čim se okrenete, ugledati ćete u daljini, ponos planininu u Hrvata – Velebit a grad Šibenik će Vam biti kao na dlanu. Tu se shvaća da raj, zaista postoji. I da je tu, pored Vas na malom otoku Zlarinu, nadomak civilizacije, 15 minuta vožnje brodom od drevnog Šibenika.

Dođite i uvjerite se !