Zlatni otok

3Zlarin su već u 15. stoljeću prozvali zlatnim otokom. Da li prema nekim stručnjacima koji tvrde da samo ime Zlarin dolazi od latinskog izraza „Insula auri“ što znači otok zlata ili zlatni otok ili pak zbog kristalno čistog mora, idilične prirode, borovih šuma, pješčanih plaža, uvala i uvalica ili možda zbog mira kojeg pruža ovaj otok, nikada ne ćemo znati.
Možda je zlatni i po bogatstvu što kriju crkve i kapele ili plaventnilo morskih dubina. Znamo da je ovo lijepo mjesto bilo šest i pol stoljeća (1298.-1843.) feudalni posjed šibenske biskupije. Na Zlarinu su pronađeni arheološki nalazi i predmeti iz neolita i rimskog doba.

MoreA još je živo i prenosi se, sa koljena na koljeno, pamćenje otočana gdje je vađenje i obrada koralja donijelo blistave gospodarske trenutke i bogatstvo brojnim obiteljima, sve do kraha ove grane privrede, početkom 20. stoljeća. Bilo kako bilo, i zašto su Zlarin prozvali zlatnim otokom, možda nikad pouzdano nećemo otkriti.

Jedino sigurno znamo da će otok Zlarin oduševiti svakog izletnika ili turista i da će mu se sigurno opet vratiti. I nautičari su otkrili i rado navraćaju na Zlarin zbog dobrog sidrišta i prirodno zaštićene luke.

Po rekonstrukciji životnih procesa, nijedan naš otok ne može se pohvaliti s poviješću kakvu ima Zlarin.

I zato dođite i odmorite se na našem malom, zlatnom otoku !