Karamazov i Milenković snimaju klasike u zlarinskoj crkvi

Godi nam i ljepota i akustika zlarinske crkve, i ovo nam je apsolutno inspirativan projekt. Fenomenalno je to što sviramo glazbu koja je vrlo popularna i koju volimo, Stingove su pjesme genijalne, a mi imamo šansu interpretirati ih na svoj način – govori

Zlarin je ovoga ljeta postao pravi mali glazbeni laboratorij iz kojega će izići nosači zvuka svjetski poznatih glazbenika, gitarista i lutnjista Edina Karamazova i Stefana Milenkovića, prve violine gudačkog kvarteta kojeg čine i violinistica i koncert-majstorica simfonijskog orkestra bečkog radija RSO Wien Kristine Šuklar, članica istog orkestra, kineska čelistica Yishu Jiang i violist Saša Milošev.

Oni su danima radili u crkvi Marijina Uznesenja i uživali u Zlarinu koji ih je očarao svojom ljepotom i ugodom. Poznati glazbenici u Zlarin su dospjeli zahvaljujući dvojici podrijetlom iz Šibenika i sa Zlarina – producentu Marinu Fulgosiju, ujedno i predsjedniku Udruge Antiphonus, i biznismenu Danijelu Vukovu.

– Već nekoliko godina surađujem s Edinom Karamazovim, a najposlije sam ga upoznao s Danielom Vukovom koji dolazi iz svijeta biznisa, ali je iznimno vezan uz umjetnost, ponajviše glazbu. Naša izdavačka kuća trenutno je u formiranju, čija tri ravnopravna producenta i osnivača su Daniel Vukov, Edin Karamazov i ja koji sam zadužen za izvršno-producentski dio posla – govori Marin Fulgosi.

‘I Stingu se sviđa što radimo’

Prvi projekt snimljen je lani s Edinom Karamazovim i gudačkim kvartetom Krakovske filharmonije u zlarinskoj crkvi, a ovoga ljeta, ponovno u zlarinskoj župnoj crkvi, i drugi projekt sa Stefanom Milenkovićem i spomenutim glazbenicima u gudačkom kvartetu. U jesen se planira zlarinsko snimanje još dvaju solo albuma Karamazova, po jedan za gitaru i lutnju. U listopadu će u zlarinskoj crkvi biti organizirano snimanje Edina Karamazova i jednog od najvećih čelista današnjice, Rusa Borisa Andrianova, a dogovara se i snimanje dua Karamazov – Milenković.

– Zlarinska crkva ima odličnu akustiku, a zlarinski ambijent je ono što jako zadovoljava naše izvođače. Naš župnik don Spomenko Bagarić izuzetan je domaćin, a tu je i zadovoljstvo Daniela Vukova i moje – obojica smo vezani uz ovaj otok koji sad na ovaj način ulazi na svjetsku mapu klasične glazbe, i to, da tako kažem, s vrlo visokoprofilnim projektima! -govori Marin Fulgosi, ovdje producent, inače diplomirani redatelj i filmski snimatelj.

Stefan Milenković kaže da im godi i ljepota i akustika zlarinske crkve, a i on i Karamazov se slažu kako je to projekt za njih apsolutno inspirativan.

– Uživamo u ovom nevjerojatnom mjestu! – kažu poznati svjetski glazbenici.

Za nosač zvuka pripremili su djela J.S. Bacha te najcjenjenijih skladatelja za gitaru današnjice, Lea Brouwera i Dušana Bogdanovića, koji je za gitaru i gudački kvartet obradio i šest Stingovih pjesama pod naslovom “Prisms” (Prizme). Bogdanovićeve “Prizme”, inače napisane ekskluzivno za ovaj nosač zvuka, ovom su prigodom prvi put izvođene, pa tako i snimane. Prve reakcije kako skladatelja tako i Stinga više su nego pozitivne iako je u ovome trenutku riječ samo o sirovome materijalu kojega tek čeka postprodukcijska obrada.

– Fenomenalno je to što sviramo glazbu koja je vrlo popularna i koju volimo, Stingove su pjesme genijalne, a mi imamo šansu interpretirati ih na svoj način i na svom jeziku. Sting je klasični rock glazbenik, a mi smo klasični umjetnici, ali ta se granica ionako davno pomakla i zapravo se gubi… – govori Stefan Milenković.

J. GRUBAČ

Karamazov za orgulje

U organizaciji udruge Antiphonos i HNK Šibenik, organiziran je i dobrotvorni koncert Edina Karamazova za obnovu zlarinskih orgulja.

Uz donaciju Danijela Vukova i koncert Karamazova prikupljeno je oko 25 tisuća kuna, kroz misne priloge i druge ljetne koncerte ukupno oko 40 tisuća kuna, pa je crkveni odbor odlučio nastaviti s prikupljanjem novca do iznosa od 78 tisuća kuna koliko je potrebno za generalnu reviziju orgulja.

Vrhunska produkcija

Uz producente ovoga projekta, Daniela Vukova, Edina Karamazova i Marina Fulgosija, koji je ujedno i asistent tonskog snimatelja, treba reći da je glazbeni supervizor i savjetnik maestro Tomislav Fačini, a tonski snimatelj Jan-Eric Persson iz Švedske, u audiofilskom i glazbenom svijetu nadaleko poznat po svojoj kultnoj izdavačkoj kući Opus3 Records koja uspješno djeluje više od 35 godina.

PREUZETA SA slobodnadalmacija.hr