Serija “Loza”, snimana na Zlarinu, bila je neviđena reklama za otok

image005

Dobro je odjeknula vijest da je maleni Zlarin ostvario “porast noćenja u apartmanima za 98 posto u odnosu na lani, a u kućanstvima, u kategoriji ‘prijatelj u kući’, porast od 68 posto” – i to u Šibensko–kninskoj županiji, u kojoj su statistike zabilježile turistički pad u prvoj polovini godine. I zlarinska Turistička zajednica bilježi odlične rezulate, pa nam predsjednik Mjesnog odbora i predsjednik TZ-a Vladimir Buneta kaže:

– Zaista, bilježimo rast u svemu, pa tako i u prihodima Turističke zajednice koji su, samo za primjer, 2005. godine iznosili 28 tisuća kuna, a lani 252 tisuće kuna. Čemu to imamo zahvaliti? Dvadesetpostotnom povećanju broja kreveta, i, uopće, boljoj organiziranosti i naplati, a među ostalim i činjenici da je Ured počeo raditi ranije. Sad u Zlarinu imamo 202 kreveta i to je 30 posto više nego lani.

I unutar takve ponude imamo prostora za rast, da ne govorim o daljnjem povećanju broja kreveta. Kad bismo, na primjer, s ovim kapacitetima popunili predsezonu i sezonu, ostvarili bismo 12 tisuća noćenja, a lani smo ih imali malo više od 7000. Znam da svi, često i uzalud, govore o predsezoni i posezoni, ali ovo što ja govorim utemeljeno je baš na činjenici da smo mi porast imali upravo u lipnju.

Mirno okruženje
U Uredu TZ-a Zlarin rade dvije kvalificirane mlade cure, Tamara Strika i Kata Gregov. Tamara kaže:

– U ovom trenutku ne možemo ni “pokriti” sve one koji bi željeli ljetovati na Zlarinu. Mnogi se obraćaju nama premda se ne bavimo smještajem, ali, naravno, ne možemo ostaviti goste bez ikakve informacije. Čemu imamo zahvaliti toliko zanimanje za Zlarin?

Ima tu nekoliko bitnih činjenica: prva je mirno okruženje, jer Zlarin je otok bez auta, druga je bogata povijest i tradicija, jednako su značajni razni vrhunski kulturni programi, a na posljetku – nevjerojatnu reklamu napravila nam je serija “Loza” koja je snimana u Zlarinu. Osim što su njom drugi privučeni da dođu na Zlarin, dolaze nam i mnogi glumci iz serije, njihovi prijatelji, obitelji, članovi ekipe.

Smjesta mi, naravno, pada na pamet pitati Tamaru koji su to glumci koji su se nakon snimanja, evo, usidrili na Zlarinu, a onda nas dvije zajedno zaključujemo: pa oni se i jesu zakačili za Zlarin zato što ih tu nitko ne salijeće, ne zaustavlja na cesti, gotovo ih se ne primjećuje, tu su jednaki s drugim ljetnim gostima.

Stoga odustajem od pitanja koje bi zacijelo bolje “prodalo” ovu priču. Samo ću reći da na Zlarinu u svojoj obiteljskoj kući ljeti stalno boravi glumac Leon Lučev, godinama dovodi kolege, vodi dramske radionice i stvara predstave za djecu, a sad upravo priprema intenzivnu konstelacijsku radionicu, koja će zasigurno dodatno privući goste na Zlarin.

Ljetni Zlarin prepun je raznih događanja. Koncentracija je u prvom tjednu kolovoza, oko čuvene, tradicionalne srdelade. Za programe kulturnih događanja ruku daju mnogi kvalificirani zlarinski prijatelji, ljetni gosti, oni koji u Zlarinu imaju kuće, obitelj – svakako, koji su vezani uz otok. Tako TV redatelj i vrstan fotograf Luka Marotti, na primjer, organizira izložbe.

Blago za otok
– Biram uvijek one koji su velika imena slikarstva ili fotografije, a u onome što rade imaju barem neku vezu s Dalmacijom, Zlarinom. Prva je bila izložba Željka Senečića, sad je u tijeku izložba Milana Pavića, kojega je Amerika svrstala u najveće fotografe svijeta. Ovdje sad imamo i njegove fotografije Zlarina iz 1948. godine. Slijedi izložba Luke Mjede, koji je ovaj put napravio fotografije hrvatskih fotografa u akciji, a idućih će godina ti isti fotografi izlagati u Zlarinu.

Inače, postoji realna mogućnost da gospođa Pavić sve majstorove fotografije Zlarina iz 1948. i 1959. donira Zavičajnome muzeju Zlarina. Izložit ćemo ih dogodine, a možete samo zamisliti kakvo bi to bilo blago za otok.

Organizirani turizam
Gotovo da nema dana kad iz zlarinskog TZ-a ne pošalju obavijest o nekom kulturnom, društvenom, malom sportskom… događanju. Zlarin je postao sjedište – i jednim dijelom “radno mjesto” – Stefanu Milenkoviću, Edinu Karamazovu i Vlatku Stefanovskom. Uz velika svjetska imena, tu su i mali domaći programi, regate odraslih u optimistima, male branke, regata na latinsko idro, ispraćaj koraljara, brudetijada…

Član vijeća Turističke zajednice, one u Zlarinu i one u Županiji šibensko-kninskoj, Velibor Krasić, i sam iznajmljivač apartmana na Zlarinu, kaže:

– Zlarin je mnogima pravo otkriće, a kad ga otkriju, onda se obavezno vraćaju ili “jednostavno” kupe ili izgrade kuću na otoku! Pa ovdje se ljudi 92 godine bave organiziranim turizmom, sad to radi praktički treća generacija. Zlarin je bio perjanica šibenskog turizma kad mnogi drugi nisu postojali…

Ima nešto u tom ladanjskom ugođaju Zlarina, sve u svemu, mogu reći da je to povećanje realno, planirano i očekivano. Zlarin ima kapaciteta da bez ikakve gradnje, božesačuvaj, apartmanskih naselja i hotela, može biti hotel, upravo s kućama koje već ima, a mnoge zjape urušene i prazne.

I predsjednik TZ-a Buneta i predsjednik Sekcije iznajmljivača županijskog TZ-a Krasić slažu se da bi Zlarin mogao biti upravo to – hotel.

– Zlarin je idealan da bude hotel! Ima kvalitete ambijentalnog, a opet modernog, negetoiziranog turizma, što je danas trend – govori Krasić, naglašavajući vrijednost i postojećih i potencijalnih kapaciteta, ali i atraktivnih ljetnih programa.

Jordanka Grubač
Snimio Nikša Stipaničev / Cropix