Šibenski pjesnik i novinar Mladen Bjažić radno obilježio 90. rođendan

bjazic
Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku bilo je u srijedu navečer ispunjeno do posljednjeg mjesta jer su se, tako reći, slavila tri rođendana. Svoj rođendan u prigodnom programu “90 godina mu je tek” slavio je književnik, pjesnik i novinar Mladen Bjažić.

Ako promociju možemo nazvati svojevrsnim rođendanom, onda je te večeri rođena i Bjažićeva 25. knjiga, zbirka pjesama “Nosi me more”, izdana u ediciji šibenske Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić”.

Kazalište je, pak, i taj dan pridodalo nizu kulturnih događaja kojima se obilježavaju 144 godine postojanja kazališne kuće u Šibeniku. Bjažićeva vjerna publika, prijatelji s rodnog Zlarina, šibenski kulturni djelatnici, profesori, pjesnici, novinari, poštovatelji njegova prebogatog i raznovrsnog rada, uživali su gotovo sat i pol vremena slušajući Mladena i o Mladenu. Oni sa Zlarina skoro su i zakasnili na vapor jer nisu htjeli propustiti ni jednu riječ s pozornice.

Događaj je počeo prikazivanjem dokumentarnog filma nazvanog jednostavno “Mladen Bjažić”, u produkciji HRT-a iz 1999. godine. U 20-minutnom dokumentarcu redatelj Luka Marotti kamerom je pratio Bjažića kroz omiljene mu Zlarin, Šibenik i Zagreb.

U ime izdavača, o knjizi “Nosi me more” nadahnuto je i elokventno govorio Viliam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić”, podsjetivši na to da je pod okriljem te središnje šibenske kulturne ustanove objavljeno već pet Bjažićevih knjiga. Redatelj Pero Mioč, pak, jednako je osebujno i šarmantno zborio o Bjažićevu djelu, ne zaboravivši dugogodišnjem prijatelju donijeti crvenu ružu na pozornicu.

Bjažićeve su pjesme interpretirali glumac Mate Gulin, koji se i sam, zajedno s Miočem i galeristom Pavlom Rocom, našao u jednoj pjesmi, te Marina Jurković. “Ča” posvećenu slavljeniku, pak, pročitao je pjesnik Dinko Škevin. I ta je pjesma uvrštena u Bjažićevu novu zbirku zajedno s cijelim buketom pjesama koje su mu, umjesto ruža, darovali prijatelji pjesnici.

Publiku su pjesmom dodatno razgalile članice KUD-a “Koralj” sa Zlarina u osebujnim narodnim nošnjama tog otoka, a najdirljiviji trenutak večeri bila je Bjažićeva interpretacija impresivne pjesme “Moja mati”.

MARINA JURKOVIĆ
Nikša Stipaničev/CROPIX