BOŽIĆNA ČAROLIJA NA ZLARINU

1459048_245042308988197_1140654159_nNisam sigurna je li to samo do mene, ali ovaj Božić mi se čini malo drukčiji i lijepši od prošlih.  Kao da se cijeli Zlarin probudio iz dugog zimskog sna i sad je obavijen veseljem i prijateljstvom. U protekle  četiri nedjelje došašća srce mi je poskočilo više puta kako sam bila svjedok onih malih stvari koje lančanom reakcijom ozaru ljudima lica i podaru onaj dječji osmijeh, čist i iskren, od srca. Biti svjedok tako nečemu i prepoznati taj trenutak na vrijeme je zaista predivan osjećaj. Neopisiv.

Sve je počelo sa Božićnim radionicama.

1461073_247245305434564_701989785_nPrva je bila pravo iznenađenje. Nas par je odlučilo praviti vijence i proširiti vijest o tome. Očekivali smo najviše 10-tak žena te smo tako i kupili materijala. Nismo znali što ćemo s njima, samo smo se bacili na posao. Došlo je preko 20 žena, svaka je donijela nešto po svom guštu i najednom je to bila prava Božićna radionica gdje se radilo punom parom. Kad više nije bilo vijenaca radile su se dekoracije na korama od bora, šibama, kartonu.  A jedna dobra duša se sjetila da svaka od nas može ponijeti vijenac nekoj starijoj osobi u svom susjedstvu koja je možda osamljena ili bolesna, ili joj pak nije ništa, ali bi se sigurno razveselila. Ideja je bila odlična, upravo je to bio smisao naše prve radionice u prvoj nedjelji adventa.

1471271_251980678294360_1294756561_nDrugoj radionici su se svi odmah počeli radovati. Već smo jednom imali decoupage radionice i otprilike smo znale što radimo. Uz to u našem „malom“ krugu našle su se i prave stručnjakinje koje su rado pomogle, objasnile metode, donijele svoje boje, kistove, štipavice. Čak smo primili paketić iz Zagreba pun salveta s raznim Božićnim motivima, kistovima i slično. Kugle i zvijezde od stiropora, kao i vijence te sve popratne materijale koji su nam bili potrebni financirala je Turistička zajednica Zlarin. Radionica je prošla u tren oka, a ovog puta smo točno znali što ćemo s radovima. Angažirali smo DVD Zlarin da ove godine ubere malo veći bor koji bi mi okitili svojim ukrasima. I tako je i bilo.

Treća radionica je bila isto pun pogodak. Vrijeme nas je poslužilo, svjećice smo kupili, glazbu upalili, pršunate i prošek dijelili, a djeca su ispisivala svoja imena na papirnatim srcima i čizmicama. Tko je god mogao došao je pomoći ukrašavati i iako je kratko trajalo, odlično smo se proveli!

Sinoć, zadnje nedjelje adventa u posjet nam je došao Djed Božićnjak. S dvije vreće poklona i malenim zvoncem u ruci, razveselio je hrpu mališana! Naravno, nećemo Vas lagati bilo je i onih koji su plakali i bježali od veseloga Djedice. No, kako je vrijeme prolazilo, svi su s njim slikali i zaplesali.

Jos nam slijedi jedno veselo događanje pred Božić! A to je današnji domjenak. Kuhati će se samo najbolji bakalari, vino, frigati pršunate i prspalji, peći maruni. Sigurno će se i malo zapjevati, zakolojati. Pridružiti nam se može svatko! Počinjemo u 17h u vatrogasnom domu.

1488169_251980714961023_838343902_nNakon toga slijedi par dana zasluženog odmora, a  30.12. već novo iznenađenje za najmlađe. Po prvi put u povijesti Zlarina stiže nam profesor Baltazar, odnosno predstava o svima nam znanom animiranom liku kojemu se svi obraćaju za rješenje različitih problema. On pak te probleme rješava maštom što ga čini jako posebnim i zabavnim! Predstava će se održati u Hotelu Koralj u 19.30h, a vodi je draga naša Petra Radin i glumci Mario Kovač i Filip Djetelić.

Eto tako malo mjesto, a toliko događanja da se svi možemo ponositi i nadati da će nas ovakvi trenutci uvijek pratiti! Ako ništa drugo probudili smo djecu u sebi i ove blagdane učinili ugodnijim i veselijim svima. Divota je vidjeti toliko radosti i ljubavi na ovim našim pustim ulicama, a Božić je tek za dva dana. Mudri savjet za kraj je da uvijek činite dobro drugima i pružite ruku mira i ljubavi svima.

Sretan Božić i Novu 2014.želi Vam

 logo_zlarin_011a

.

Galerija slika:

.

.