Gospe od Rašelje

Danas slavimo Gospu od Rašelje u istoimenoj crkvici. Sveta misa počinje u 10.30h, a po običaju Vatrogasno društvo Zlarin će prevoziti sve starije i potrebite osobe do crkvice.

Polazak je u 10h ispred trgovine Škatulica.

Legenda o Gospi

Kada se uputite u šetnju prema poljima na raskrižju dva puta ugledati ćete najstariju i najmisteriozniju zlarinsku crkvu, podignutu u prvoj polovici 15.st. Prema jednoj od legendi, djevojka iz zaseoka Borovica je jednog dana u zoru išla u mjesto na misu i na drvetu rašeka vidjela mladu ženu u bijelom koja je rekla da kaže svećeniku i mještanima da na tom mjestu sagrade crkvu. Došavši u Zlarin ispričala je svima što je vidjela, ali joj nitko nije povjerovao. Drugi dan joj se Gospa opet ukazala i dala joj svoj „pas“ (pojas) na kojem je pisalo „Zdravo Marijo“. Tada su mještani otišli za djevojkom i na stablu rašeka našli uokvirenu sliku Gospe. Budući da su već dva puta počeli graditi crkvu na jednom drugom mjestu, ali im se urušavala odlučili su odnijeti sliku tamo. Za tu priliku krenula je svečana procesija na čelu s četiri djevojke obučene u bijelo koje su nosile uokvirenu sliku no prema legendi odjednom se nebo naoblačilo, počeo je puhati jaki vjetar i padati kiša nakon što je mjesecima bila suša. Sliku su navodno pokušali tri puta premjestiti, ali bezuspješno dok naposljetku nisu odustali i sagradili tu crkvu. Nazvali su je Gospe od Rašelje po stablu na kojem je slika nađena, a slavi se 08. srpnja, na dan kad je bila svečana procesija.

Još jedna posebnost ove crkve je što se ubrzo po završetku gradnje tamo formirala Bratovština Gospe od Rašelje te su imali svojevrsni Pravilnik (matrikulu) o humanitarnim i socijalnim pitanjima pisan na latinici čakavštinom i predstavlja prvi pisani dokument takve vrste, nastao čak 36 godina prije otkrića Amerike.

Čudotvorna Gospa od Rašelje imala je velik utjecaj na život zlarinskog puka; težaka, ribara, pomoraca, koraljara, iseljenika koji su joj se zavjetovali i darivali je kada bi prebrodili razne životne nedaće i pogibelji o čemu svjedoče brojne ukrašene svijeće, nakit, koralji, zavjetne slike i makete brodova raznih tipova.