Ida Blažičko “Zore i vihori”

U četvrtak, 25.srpnja 2019. godine u 21 sat u Zavičajnom muzeju Vesne Parun na otoku Zlarinu otvara se izložba pod nazivom „Zore i vihori“  Ide Blažičko, jedne od najzapaženijih imena hrvatske suvremene scene.

Izložba mlade suvremene zagrebačke kiparice Ide Blažičko obuhvaća ambijentalni postav skulpture u vanjski prostor atrija kojom ostvaruje poetičan dijalog između promjenjive forme organskog porijekla i  mediteranskog okruženja.

Ida Blažičko prisutna je na hrvatskoj likovnoj sceni od 2006. godine, a prepoznatljiva je po „biomimetičkim“ skulpturama monumentalnih dimenzija, krhkih materijala i biomorfne motivike izvedenih u javnom prostoru poglavito od tekstila, povezanih umjesto naslova ili objašnjenja s poetskim slikama haiku poezije.

 

 

Biografija:

 Ida Blažičko (1985., Zagreb) nakon završene Klasične gimnazije, diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007., a tijekom studija boravila na Indiana University of Pennsylvania, SAD. Na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou, gdje je i gostujući profesor, doktorirala je s disertacijom na temu Sustainable Public Art: Re-creating Urban Environment (2012.). Izlagala je naviše od četrdeset skupnih i osamnaest samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. U javnim prostorima realizirala je skulpture od čelika Vjetar (Šangaj, 2011.), Vjetar II (Hangzhou, 2012.) i Kakva tišina – u pećinu ponire zrika cikada (San Vito al Tagliamento, 2017.) za koju je osvojila 1. nagradu Premio in Sesto. Na Akademiji likovnih umjetnosti doktorirala je s disertacijom Biomimetika u službi umjetnosti (2016.). Tijekom 2017.boravi na umjetničkoj rezidenciji Cité Internationale des Arts u Parizu te izlaže ambijentalnu skulpturu Blossoms u javnom prostoru, a  2018. sudjeluje na Biennalu suvremene tekstilne umjetnosti Contextileu Guimarãesu, Portugal. Dopredsjednica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i docentica na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

 

www.idablazicko.com

 

Organizatori: TZ Zlarin, KUD Koralj