IZVANSEZONCI NA ZLARINU

plakat“” UJUTRO SE PROBUDITI na Zlarinu , nakon veoma srdačne dobrodošlice i veoma poetskog i ugodnog društva mještana koji žučno kartaju belu Ispo Leroja – neprocjenjivo.” Riječi su Miljenka Vuradina, sudionika radionice Izvansezonci.
Zlarin i Zlarinjani, domaćini su druge u nizu radionica animacije koja se pod imenom Izvansezonci održava od 19. do 22. svibnja.
Dvanaest animatora i umjetnika tri će dana producirati povijesne animacijske uređaje iz 19. stoljeća, vremena prije nastanka filma, koji su bili preteča i temelj kasnijeg nastanka filma, animacije i kinematografije.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane i ljubitelje animacije koji će se u sljedećih par dana moći okušati te ponešto naučiti o animaciji i izradi animacijskih ciklusa koje će pokretati izrađeni uređaji.

Svi programi održavat će se u kinu i na trgu Pod Lerojem.

Sa ciljem poboljšanja kulturnog sadržaja malih otočkih mjesta u periodu izvan turističke sezone, projekt Izvansezonci donosi i niz projekcija i prezentacija. Posljednji je dan, u četvrtak 22. svibnja u 20 sati, predviđen za završnu prezentaciju radionice u obliku jednodnevne interaktivne izložbe koja će se održati na zlarinskom trgu Pod Lerojem. Organizatori, članovi zagrebačke udruge Otompotom, ujedno i organizatori međunarodnog festivala animacije Supertoon, zahvaljuju se svima koji im nesebično pomažu u realizaciji ovog projekta.

Pritom posebno ističu zlarinskog župnika Spomenka Bagarića te predsjednika turističke zajednice Vladimira Bunetu.

Poziv na otvorenje izložbe, kao i na sva ostala događanja na Zlarinu u sljedeća četiri dana, voditelji projekta Izvansezonci upućuju svim zainteresiranima, bez obzira na uzrast jer, kako napominju, animacija nema dobnih granica, a onima koji kažu da je to umjetnost za djecu poručuju: ako dođete u četvrtak, baš ćete se tako ponovo osjećati. Bar na tren.

Raspored ovotjednog događanja programa Izvansezonci.

Ponedjeljak

20 sati – predavanje o animacijskim uređajima uz projekciju filma “Film prije filma”

Utorak

12 – 18 sati – izrada animacijskih uređaja

20 sati – projekcije animiranih filmskih špica

Srijeda

12 – 18 sati – crtanje i animiranje animacijskih ciklusa

20 sati – projekcija animiranih glazbenih spotova

Četvrtak

12 – 18 sati – crtanje i animiranje animacijskih ciklusa

20 sati – izložba “Izvansezonci” – predstavljanje uređaja i animacijskih ciklusa nastalih na radionici