KOME I ČA SU SKRIVILE PALME

IMG_3020Priča o zlarinskim palmama počela je još sredinom prošlog stoljeća. Onako visoke lijepih velikih krošnja krasile su svaku sliku, razglednicu i izgled dragog  nam otoka. Iz godine u godinu njih 40-tak pravile su hlad brojnim generacijama na klupicama, na Fingacu, na Donjoj bandi, pred kućama i u dvorima, kod kamenog stola i na zidiću kod Gusterne. Od njihove visine više ih nismo ni primjećivali dok nije pao onaj snijeg prije dvije zime.  Nakon toga  vidjelo se da im je veliki led naštetio i  veselilo bi nas kad bi barem jedna zelena grana niknula na vrhu. Međutim, neke se još nisu oporavile, a sad smo saznali i za novu strašnu bolest palmi.

IMG_3019Došli su nam u posjet iz  Ministarstva poljoprivrede i Zavoda za zaštitu bilja te vizualnim pregledom utvrdili da je uzrok bolesti naših palmi kukac zvan crvena palmina pipa. Taj mali kukac kojem još ne poznamo prirodnog neprijatelja, leti čak do 3km, brzo se razmnožava i širi te odlazi sa palme jedino kad u njoj više nema hrane tj. kad ju potpuno uništi.

Je li to sudbina koja će zateći sve naše palme od kojih su neke stare i preko 50 godina?

Fitosanitarni inspektor iz Splita je postavio na tri palme feromonski mamac crvene boje kako bi kukca uhvatili i poslali na analizu. Tek tada se kombinacijom mehaničkih, fizikalnih i kemijskih mjera može pokušati spasiti palme, a one se odnose na stručno osoblje sa svom popratnom opremom koji bi rezali zaražene dijelove, iste spaljivali kako bi uništili sva već položena jaja i izlegnute ličinke te kemijskim sredstvima palme tretirali 3x godišnje.

IMG_3015Sada je ispred svih nas ozbiljna i opasna situacija. Više se ne radi samo o spašavanju zlarinskih prekrasnih palmi već i o sprječavanju razvoja crvene palmine pipe koja se nemilosrdno i prebrzo širi. Dokaz tome je već zabilježena šteta na području Solarisa, Brodarice i Jadrije, te je samo pitanje vremena kada će biti još ovakvih slučajeva u Šibensko-kninskoj županiji  i dalje.

Kome i ča su skrivile palme? Pitaju se mnogi, a mi im samo možemo reći još ima nade za spas.