KONCERT GODINE violinist Orest Shourgot

image001U utorak 13.08 2013. u crkvi Marijina uznesenja na otoku Zlarinu, s početkom u 21:30h; nastupiti će violinist Orest Shourgot. Izvesti će izbor iz Sonata i partita za violinu solo J.S Bacha. Orest Shourgot je koncertni majstor Zagrebačke filharmonije, izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, član žirija međunarodnih natjecanja Sion (Švicarska), Novosibirsk (Rusija). Stalno surađuje sa HAZU gdje svira na čuvenoj violini Guarneri del Gesu KING. Njegovu izvedbu karakterizira visoki emotivna izražajnost koja uz majstorsku razinu vladanja instrumentom i zvukom, rezultira bogatim koncertnim doživljajem. Cjeloživotnu posvećenost istraživanju ciklusa Sonata i partita za violinu solo J.S Bacha, Shourgot će podijeliti u humanitarnom koncertu za obnovu zlarinskih orgulja. Ulaz na koncert je slobodan, a prikupljeni prilozi namjenjeni su za obnovu crkvenih orgulja.

Organiziran je i besplatan prijevoz brodom za Zlarin koji polazi sa mula Krke u 20.00, kao i povratak poslije koncerta. Zainteresirani se mogu predbilježiti od 9.kolovoza u turističku zajednicu mjesta Zlarin, radnim danom od 8 do 15 i 19 do 21 sati na telefon 022 553 557, ili na mail tzzlarin@net.hr.

BIOGRAFIJA:

Orest Shourgot violinist, pedagog, dirigent i komorni glazbenik rođen je 8. veljače 1971. godine u Lavovu, Ukrajina, u obitelji sveučilišnog profesora dr. sc. Bogdana Shourgota i violinistice Volodymyre Shourgot. Od 1978. do 1987. godine pohađao je znamenitu glazbenu školu Solomija Krušeljnycjka u klasi Jurija Goljde. 1982. dobio je prvu nagradu na natjecanju violinsta u Kijevu na kojemu je u finalu svirao Koncet Wienjavskog fis-moll. 1983. dobio je prvu nagradu na natjecanju J. Kocian u Češkoj. Godine 1989. završio je Centralnu muzičku školu u Moskvi. Iste godine, dobio je i prvu nagradu na violinističkom natjecanju u Odesi. Od tad do 1994. studira na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi u klasi profesora S. Kravčenka. Te godine postaje koncertni majstor Ansambla suvremene muzike (ASM) pri Savezu skladatelja Rusije. 1993. godine dobio je prvu nagradu na Prvom međunarodnom natjecanju violinista M. Lysenko u Harkovu. Od 1994. do 1996. završava poslijediplomski studij na istom konzervatoriju. Od 1995. počeo je raditi kao asistent na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi i istovremeno radi kao pedagog u Centralnoj muzičkoj školi. Dobitnik je druge nagrade 1996.god. na Prvom međunarodnom violinističkom natjecanju Abram Jampolski u Dubni. Kao student svirao je u ansamblu Moskovski solisti pod vodstvom maestra Jurija Bashmeta. Stipendist je Fonda Novih Imena pod pokroviteljstvom Anatolija Karpova i Raise Gorbačov od 1992. godine. Godine 1997. dolazi u Hrvatsku te stječe državljanstvo 2001. Od 1998. predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a od 1999. docent je na istoj akademiji. Od 2001. postaje koncertni majstor Zagrebačke filharmonije. Od 2005. postaje docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, od 2010. umjetnički voditelj Zagrebačkog komornog orkestra. Od 2011. izvanredni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te iste godine utemeljitelj i voditelj Ansambla solista Classicus. Dirigiranje je diplomirao 2006. godine na Nacionalnoj glazbenoj akademiji M. Lysenko u klasi prof. Jurija Luciva (simfonijski profil) i prof. Zinaide Ostafijčuk (operni profil). Održavao je majstorske tečajeve u Koreji, Francuskoj, Italiji, Portugalu, Ukrajini i Hrvatskoj. Kao solist i ansamblist nastupao je s vodećim svjetskim glazbenicima i dirigentima: sir Neville Marriner, Sholomo Mintz, Yuri Bashmet, Natalia Gutman, Alun Francis, Pavle Dešpalj, Milan Horvat. Kao solist nastupa od 1981. godine. Tokom svoje karijere svirao je na raritetnim violinama starih talijanskih majstora: Antonio i Hyronimus Amati, Lorenzo Storioni, Giuseppe Guadagnini (Soldat), Alessandro Gagliano. Od 2011. redovito svira na violini King iz 1735., čuvenog talijanskog majstora Giuseppea Gu¬arnerija del Gesù. Također, od 2007. svira na violini talijanskog majstora Antonija Vinaccija iz 1761. Član je žirija Međunarodnog violinističkog natjecanja Sion Valais, (Švicarska) 2011. Organizator je Turistička zajednica mjesta Zlarin u suradnji sa HNK Šibenik.