Međunarodni književni susret “Sa otoka na kopnu, ka otoku na moru“

Književni susreti pisaca Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Mađarske, po peti put, će se održati 31. svibnja i 1. i 2. lipnja 2019. na našem otoku, u hotelu Koralj.
Organizator ovog susreta je nevladina udruga “Hrvatsko-makedonska tangenta” čije je područje djelovanja kultura, umjetnost, međunarodna suradnja, ljudska prava, demokratska i politička kultura.
Moto ove teme povezano je sa osobnim poetskim stazama autora, no uz svu specifičnost zemalja, kao i šireg kulturnog konteksta kojem pripadaju autori. Polazimo od jedne antologijske pjesme akademika Bogomila Đuzela “Otok na kopnu”. Ona govori o sudbini Makedonije kao država koja nema izlaz na more i koja je sa svih strana okružena zemljama, paradoksalno, kao nekakav otok na kopnu. Toj zatvorenosti zemlje pridonosi i njena geopolitička pozicija. Sa svoja četiri, a sada i pet svojih susjeda, Makedonija je u permanentnim tenzičnim relacijama, koje umjesto otvaranja puteva, komunikacija, razmjene, uporno produciraju ambijent nepovjerenja i zatvorenosti.

Bit će nam drago sa našim kolegama iz regije razmjeniti misli, stihove i poeziju o otoku i kopnu, o moru i o putovanjima, o osamljenosti i otkrivanju naših različitih kultura koje su od davnina bile u kontaktu i koje se permanentno prožimaju – poručuju organizatori.

Na susretu će sudjelovati gosti iz Makedonije koje će predvoditi Ljupčo Arsovski, ambasador i publicist, Frosina Parmakovska, spisateljica, dobitnica nagrade roman godine 2017., Snežana Stojčevska, književnica i urednica, gosti iz Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatski sudionici predvođeni Dinkom Škevinom, pjesnikom, tekstopiscom zabavne glazbe, Editom Vlahov, pjesnikinja, Petrom Ivasom, pjesnik i prozaist, Duška Krnić, pjesnikinja, Branka Rupić, pjesnikinja, Zvonko Varošanac, novinar i publicist, Ivan Dobra Žirjanin, pjesnik”. Sveukupno je planiran dolazak oko 25 sudionika.

U sklopu ovogodišnjeg književnog susreta po prvi put se uspostavlja i suradnja s udrugom SMILO (SMall IsLand Organisation) koja predstavlja međunarodni program za održivi razvoj malih otoka, a na Zlarinu djeluje od 2017.g. Udruga SMILO je pomogla osnovati Odbor za održivi razvoj Zlarina, jedan forum svih dionika otoka, kao instrument koji treba pomoći pokrenuti i podržati jedan oblik razvoja, a koji se temelji na očuvanju kulturnih i prirodnih resursa otoka.

Svake godine, krajem svibnja, otoci u mreži SMILO, proslave dan otoka (#CelebrateIslands) na način da organiziraju i promoviraju događaje koji potiču približavanje različitih kultura i vrijednosti kao što predstavlja i ovaj književni susret te se raduju i budućoj suradnji.

Svečanom otvorenju književnog susreta “Sa otoka na kopnu, ka otoku na moru“ koji je planiran za petak u 17h, prisustvovat će Dino Karađole, član Kulturnog vijeća Grada Šibenika i direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, Sašo Georgievski, predsjednik „Hrvatsko-makedonske tangente“, Vilijam Lakić, ravnatelj gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ i član Upravnog odbora „Tangente“ .

Cijeli program biti će vođen poznatim radijskim voditeljem Nikolom Urukalo.

Program:

Petak, 31. svibnja
15:30 Polazak brodom na Zlarin
17:00 Svečeno otvaranje susreta, predstavljanje sudionika, retrospektiva zlarinskih književnih susreta, književni razgovori, uz publiku

Subota, 1. lipnja
10:30 Radni dio, predavanje veleposlanika Ljupča Arsovskog – tema aktualno stanje u Makedoniji, te nastavak Književnog susreta – razgovori književnika, pjesnika i novinara, diskusija, uz publiku
12:30 Razgledavanje kulturnih znamenitosti Zlarina
17:00 Glazbeno-književna večer, okrugli stol i čitanje ulomaka, uz publiku

Nedjelja, 2. lipnja
10:30 Brod za Šibenik i kratka šetnja povijesnom jezgrom Šibenika

„Dođite u Zlarin, komkorde pošli. Dođite u Zlarin, dobro nam došli…“ – pozivaju organizatori, citirajući Mladena Bjažića, preminulog pisca i novinara te vrijednog sudionika svih dosadašnjih zlarinskih susreta.

Manifestaciju na Zlarinu podržali:
Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika, Nevladina udruga “Hrvatsko-makedonska tangenta”, Turistička zajednica mjesta Zlarin, Ministarsvo turizma
Pomogli i podržali:
Djelo d.o.o. Šibenik, Agro Maleš d.o.o Šibenik , Novinari Šibensko-kninske županije, Udruga SMILO; Odbor za održivi razvoj Zlarina