Otok

Pozivamo Vas na predstavu “Otok”  u srijedu, 17.07.2019. na trgu Ispo’ Leroja s početkom u 21:15 h.

 

 

”Otok” je komorni dramski tekst s dva lika čiji se izmaštani mediteranski prostor, u maniri magičnog realizma, polagano raspada.

Likovi su pisani kao da mogu imati i 150 godina, oni su van vremena, a prostor stvaraju kroz niz referenci na glazbu i likovnu umjetnost, i niz priča koje jedno drugome pričaju. Julije nikad nije napustio otok, a Mila je na otok došla i ostala zaljubivši se u Julija. Ali sada, nakon dugog niza godina, kopno je zove natrag, privlači je da ponovno otkrije što ima tamo preko. S druge strane, Julije ne želi napustiti otočnu oazu koju je izgradio s Milom, njemu ne treba kopno i neki drugi da bi imao otok i svoju ljubav s Milom. Ljubavni odnos u ”Otoku” propituje trenutak kad ljubav prestaje biti dovoljna za preživljavanje odnosa, kad postane nužno da jedan od partnera žrtvuje svoje želje, da se usudi probiti granice svog svijeta kako bi pratio partnera kojem promjena i odlazak postaju nužni.

Poetičnost srednjodalmatinskog dijalekta korištena je da se jasnije dočara ujedno magičan i okrutan prostor Mediterana, otočka izolacija s koje se ne može baš otići u bilo kojem trenutku, prostor na kojem su emocije potencirane, bilo u dobrom ili lošem smislu, i nerijetko neizdržive.

Otok funkcionira kao metafora zamišljenog prostora njihovog odnosa, oslanjajući se na ono što otoci, posebno jadranski jesu. Nužno izolirani od ostatka svijeta i prisiljeni kreirati vlastite mikrosvjetove sa svojim pomaknutim, izmještenim pravilima često nejasnima i smiješnima došljacima. Na otocima se priče puno više pričaju da bi se popunilo usporeno otočko vrijeme lišeno od kopnene uzburkanosti i nemira. Otočani se često dijele na one koji uopće ne mogu i ne žele napustiti otok i one koje otok guši i koji bježe kopnu.

Ljubavni odnos u ”Otoku” propituje trenutak kad ljubav prestaje biti dovoljna za preživljavanje odnosa, kad postane nužno da jedan od partnera žrtvuje svoje želje, da se usudi probiti granice svog svijeta kako bi pratio partnera kojem promjena i odlazak postaju nužni. Pokušava naći odgovor kako je moguće da u odnosu koji je savršen, koji izgleda moguć jedino u mašti, prestane biti dovoljan. Trenutak kada partneri ostavljaju iako su obećali da neće.

 

Autorski tim projekta:

Autorica dramskog teksta: Ivana Vuković

Režija: Helena Petković

Dramaturgija: Nina Gojić

Dizajn programskih materijala: Marko Dajak
 
 
Produkcija: u.o. Thearte, Ivana Vuković, Ana Sikavica
 
Distribucija: Antonia Kuzmanić, Room 100
 

Uloge:

Julije: Silvio Mumelaš

Mila: Karla Brbić