Permakultura se vraća na Zlarin

P103006872-satni tečaj permakulturnog dizajna u lipnju ponovo dolazi na otok Zlarin.
Ako ste razmišljali o pohađanju tečaja permakulture a ujedno želite provesti 10 dana na moru, ovo je prilika da spojite oboje.
Pored pitanja kako stvoriti vlastitu hranu, energiju ili kuću od prirodnih materijala, permakultura odgovara na problem kvalitetnijeg i smislenijeg života u kriznim okolnostima, što je jedan od razloga njezine sve veće popularnosti kod nas. Uz teoretske i praktične djelove, kroz 10 intenzivnih dana, tečaj permakulturnog dizajna usmjeren je na preoblikovanje vlastitog životnog prostora na održiv način.

Sastoji se od slijedećih blokova:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– uvod – u kakvom su stanju okoliš i društvo?
– osnovni PK principi: zone, sektori, uzorci; čitanje krajolika,
– tlo: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo, šumski vrt,
– voda: voda u krajoliku, Schauberger, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet,
– održiva i prirodna gradnja, gradnja slamom, zeleni krovovi,
– energija: principi i praktični uradi-sam sistemi (vjetar, sunce, biomasa…),
– urbana permakultura, rješenja za grad i male prostore,
– društvo: odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice.

Zadnja tri dana su rezervirana za praktične radove, kroz koje polaznici oblikuju svoje buduće projekte. Edukatore na tečaju predvode Ivan Gregov, instruktor permakulture sa najduljim stažem kod nas, i Damir Šeler, jedan od vodećih domaćih majstora za alternativne poljodjelske vještine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMoguće je pohađanje i za polaznike iz regije, jer će se satnica tečaja poklapati sa rasporedom lokalne brodske linije, a za ostale je ponuđen je prvoklasan smještaj, zajedno sa dva obroka dnevno, i satnicom koja ostavlja dovoljno vremena za upoznavanje Zlarina.

Lipanj je na ovom otoku savršen za uživanje u moru. Zlarin ima izniman broj sunčanih dana, a lipanj često odlikuju bonace. Mjesne plaže su izvan sezone prazne. Dodajte tome još i predsezonsku tišinu, na ovom otoku bez automobila.

Tečaj se održava od 13. do 22. lipnja 2014.

Kapacitet polaznika je ograničen, a prijave se primaju do 10. lipnja. Za prijave, ili pitanja i dodatne informacija o tečaju, obratite se na mail: uredpk@gmail.com

Kome je ovakav tečaj namjenjen?

jag ma5Do sada su odlične reakcije na pohađan tečaj pokazali oni koji uče vrtlarenje, žele izgraditi održivu kuću, otići iz grada na zemlju, koji pokušavaju odlučiti što sa naslijeđenom djedovinom, ili čak permakulturu upotrijebiti kod svojeg sljedećeg posla.
Toplo ga preporučamo i ako upravo birate parcelu za kupovinu.

Više o permakulturi na stranici
ured.permakultura.org