Predstavljanje knjige Darka Gulina “Don Srećko Pavić i talijanski konclogor Zlarin”

Pozivamo vas na predstavljanje knjige Darka Gulina “Don Srećko Pavić i talijanski konclogor Zlarin” u subotu 13.7. s početkom u 21 h u Zavičajnom muzeju “Vesne Parun”

Darko Gulin, eminentni šibenski publicist koji već godinama svojim izvrsnim knjigama i povijesnim istraživanjima popunjava kaverne u šibenskoj historiografiji, predstavit će knjigu  “Don Srećko Pavić i talijanski konc logor Zlarin“.  Riječ je o biografsko dokumentarnom djelu u kojem Gulin kroz sudbinu pravednika, borca protiv svih nepravdi u svim državama i svim režimima od 1900. kada je rođen pa sve do smrti, govori o jednom od najmračnijih razdoblja novije šibenske povijesti, talijanskoj fašističkoj okupaciji Šibenika od 1941. do 1943. godine i fašističkom koncentracijskom logoru na otoku Zlarinu, stratištu i mučilištu kojim se suvremena hrvatska historiografija nije sustavno bavila, a talijanska ga ignorira ili pokušava minorizirati svodeći ga gotovo na izletnički kamp.

Osim opisa talijanskog koncentracijskog logora na zlarinskom rtu Marin koji je tamo bio devedesetak dana od ožujka 1943. do lipnja te godine, knjiga sadržava niz dokumenata iz ostavštine don Srećka Pavića, zlarinskoga župnika i njegov životopis, s naglaskom na njegovoj ulozi u pomaganju logorašima i mještanima Zlarina i spašavanju od talijanskog okupatora.

Darko Gulin šibenski je publicist i glazbar, inače inženjer pomorskih komunikacija, a nakon knjige Arsenizmi, u nakladi šibenske knjižnice objavljena je njegova nova knjiga o don Srećku Paviću.

 

Organizator: 

Kud Koralj Zlarin, Turistička zajednica Zlarin