SAMOSTALNA IZLOŽBA NEVENE PETRE PILIŽOTA “OKOVANI PJEŠACI”

ZAVIČAJNI MUZEJ VESNE PARUN (ZLARIN)

SAMOSTALNA IZLOŽBA NEVENE PETRE PILIŽOTA “OKOVANI PJEŠACI”

15.7. – 21.7.2017. s početkom u 21.00h

Adam i Eva – glavni rad na izložbi “Okovani pješaci”

Naglašavajući asimetrični odnos promatrača i promatranih, izložba devet slika u tehnici ulja na medijapanu pod nazivom „Okovani pješaci“ nadovezuje se na slike iz plave faze (započete 2009. godine). U grčevitom svijetu spavača, Adam i Eva natječu se svojim tišinama i ksenomaničnim prazninama, odjeveni u tvrdo ruho spoznaje. Kultura stisnutosti nameće se kao svježe upakirana ideologija nepostojanja i nagrizajući faktor područja društvenog…

ŽIVOTOPIS
Nevena Petra Piližota  rođena je u Šibeniku, gdje je završila OŠ Petra Krešimira IV i Gimnaziju Antuna Vrančića. Godine 2010. završila je preddiplomski sveučilišni studij Slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti (Zagreb), 2011. diplomski sveučilišni studij Slikarstva ALU Zagreb.

Nagrađena je sa Otkupnom nagradom Rektorata za najbolji rad 2010. i Otkupnom nagradom Erste fragmenti 7, stipendijom Nacionalne zaklade za osobito nadarene studente za akademsku godinu 2009/10., Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2008/09… Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi (2017. “Tuđa koža” u Galeriji knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, “Pantomima istine” Knjižnica Novi Zagreb; 2016. “Crobject” u Muzeju grada Šibenika, 2011. Green Room Galerija u Zaboku, 2009. Galerija Nano u Zagrebu…) i tridesetak skupnih izložbi.

Od skupnih izložbi vrijedno je za izdvojiti: “Dani botaničke ilustracije i umjetnosti” Galerija Laval Nugent (svibanj 2017.), Galerija knjižnice Juraj Šižgorić, Galerija Kulturnog centra Travno (travanj 2017.); skupnu izložbu “More, ljudi, obala” u Muzeju grada Šibenika i Godišnju izložbu članova HDLU-a 2016. godine; humanitarnu akciju za pomoć djeci Japana, održanoj u izložbenim prostorima zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna „Izidor Kršnjavi“ u Zagrebu 2011. godine, iste godine sudjelovala je i na izložbi „Pasionska baština“ u Galeriji Kristofor Stanković (Zagreb), „2. trijenale autoportreta“ u Galeriji Prica (Samobor), „Mali formati“ u Galeriji Marisall (Zagreb),na XIV. INTERBIFEP-u (Međunarodna galerija portreta, Tuzla), na Test 0-1! Festivalu (Zagreb), Malom salonu (Erste fragmenti 7, Rijeka).Godine 2010. izlaže u Galeriji ALU (Zagreb), Galeriji Marisall (Zagreb) na izložbi „Autoportret u matičnom mediju“, Galeriji Bačva (Zagreb) u sklopu 30. Salona mladih, na Urban festivalu 2008., festivalu Test 9+10! (Galerija SC, Zagreb) 2009., Studiju galerije sv. Krševana (Šibenik), Galeriji dvorca Trakošćan (Trakošćan 2007.).

E-mail: np.pilizota@gmail.com

Web: https://www.facebook.com/nevena.petra.pilizota/