Informacije o turističkom prometu

Analizom turističkog prometa za period siječanj – lipanj 2022. usporedno s istim periodom prethodne godine možemo već predvidjeti još jednu uspješnu sezonu na otocima Zlarin i Obonjan. 

Premda malih smještajnih kapaciteta Zlarin je sve posjećenija turistička destinacija o čemu svjedoči stalan porast u dolascima i noćenjima. Konkretnije ostvaren je ukupan porast od 33% u dolascima i 26% u noćenjima. Većinom se radi o stranim turistima iz Ujedinjene Kraljevine, Njemačke, Srbije, Češke i Slovenije. Promatrajući detaljnije strani turisti čine porast od čak 61% u dolascima i 42% u noćenjima.  

Posebno nas veseli što se nastavlja pozitivan trend porasta dolazaka kod privatnih iznajmljivača kojih je već sad zabilježeno 45% više nego lani premda se u ovom periodu sezone zadržavaju kraće te je prosječna duljina boravka 10 dana. 

@FotoGEC

Pozitivni rezultati zabilježeni su i na susjednom otoku Obonjanu gdje se sezona već lijepo zahuktala te je ostvaren porast u dolascima za 5152% i u noćenjima za 709% u odnosu na isto vrijeme 2021.g. Ovdje također u dolascima i noćenjima prednjače strani turisti i to većinom iz Njemačke, SAD-a. Švedske, Austrije i Slovenije. 

Sveukupno promatrajući turistički promet Turističke zajednice mjesta Zlarin u prvih šest mjeseci ostvareno je 560% više dolazaka i 144% više noćenja.

www.obonjan.com

U sve ove vrijednosti se ne uračunavaju noćenja ostvarena u nautičkom turizmu budući da smo luka otvorena za javni promet, a ne marina.