Zdenka Bilušić “Nosi me more”

Pozivamo Vas na izložbu Zdenke Bilušić pod nazivom “Nosi me more”.

Otvorenje izložbe biti će u subotu, 28.07. s početkom u 20:30 h u Zavičajnom muzeju Vesne Parun.

Izložba Nosi me more posvećena je Mladenu Bjažiću. Stilski i konceptualno nastavak je to ciklusa Homines volantes i Libri u kojima se umjetnica bavi knjigom kao artefaktom, senzacijom, tajnom i poticajem. Čovjek kojemu je knjiga neizmjerno puno značila bio je svakako Mladen Bjažić, čovjek koji je mnogima bio iskren prijatelj, čovjek koji je volio ljude i beskrajno im vjerovao, čovjek koji je uvijek imao duha a svojom duhovitošću tjerao od sebe nedaće i zle duhove, jednostavno čovjek. Stoga nakana umjetnice da upravo njemu posveti ove „neozbiljne“ risarije nije bez osnove. Ako bilo koga od posjetitelja ove izložbe dirne i pogled mu zaustavi neki detalj s ovih smiješnih slika, znajte da je ovaj čovjek imao uvijek vremena za svakoga i duha za sve, pa i one koji bi znali upasti u zamke sebične samodopadnosti ili samosažaljevanja ili samokontrole ili…, imao je on uvijek kakvu duhovitu doskočicu, kakav darak od srca. A Zlarin, Zlarin je bio i ostao njegova tiha luka, vrelo snage i nadahnuća, zavičaj i zato, neka nas sve nosi more svome zavičaju.

Biografija umjetnice:
 
Zdenka Bilušić, inače, živi i radi u Šibeniku. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1983.g. U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić Šibenik vodi odjel za vizualnu umjetnost i uređuje izložbene programe. Godinama redovito surađuje s Međunarodnim dječjim festivalom Šibenik, na kojemu od 1995. godine vodi likovne i lutkarske radionice za djecu, a od 1999. godina urednica je Festivalskog radioničkog programa i autorica dječjih likovnih natječaja za hrvatske osnovne škole i dječje vrtiće.
 
Čitavog svog radnog vijeka radi s djecom i za djecu. Strast joj je lutkarstvo, slikarstvo ljubav i zvanje, a ilustracija izazov. Autorica je triju slikovnica, brojnih edukativnih priručnika za djecu i koautorica udžbenika za likovnu kulturu Pogled, potez za učenike 5-8 razreda osnovne škole u izdanju Profila. Pokrenula je i vodi lutkarsku družinu Putujuće lutkarsko kazalište FAUST, koja djeluje povremeno od 2003.g. Izlagala je samostalno i na brojnim skupnim izložbama slika, ilustracija i maski.
 
Članica je ULUPUH-a, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca), Matice hrvatske (predsjednica OMH u Šibeniku), In- sea-e i Unime.