Zvonimir Perković i Ivan Varošanec

05.kolovoza 2015., 21,30h

Nastavljamo s koncertima klasične glazbe u Župnoj crkvi Marijina Uznesenja. Ovog puta nastupaju talentirani mladi Zlarinjani Zvonimir Perković i Ivan Varošanec koji će sva prikupljena sredstva donirati Udruzi roditelja i djece „Bodulići“. Izvodit će razna djela klasične glazbe u kojima ćete zasigurno uživati, a mali Bodulići će Vam biti jako zahvalni.

Organizatori: Zvonimir Perković, Ivan Varošanec, Udruga roditelja i djece  „Bodulići“, Turistička zajednica Zlarin.

 

zvone perković, varošanec

 

 

image002Ivan Varošanec rođen je  1.4.1994. godine u Zagrebu. Sa šest godina upisao je klavir u osnovnoj glazbenoj školi Pavla Markovca u klasi profesorice Jasne Rebe, kod koje završava i svoje srednjoškolsko glazbeno obrazovanje.

godine, sa tek napunjenih sedamnaest godina nastavlja daljnje glazbeno obrazovanje u klasi profesora Đure Tikvice na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je trenutačno student četvrte godine. Dobitnik je mnogih nagrada na natjecanjima u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu među kojima se ističu prva nagrada na međunarodnm natjecanju „Citta di Minerbio“, Italija; prva nagrada na međunarodnom natjecanju „Comuna di Sale“, Italija; treća nagrada na međunarodnom natjecanju „Citta di Gorizia“, Italija; dvije prve nagrade na međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević (2002., 2008); tri  druge nagrade na državnom natjecanju solista u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (2007., 2009., 2011.) te tri prve nagrade na državnom natjecanju komornih sastava (kategorija glasovirski duo  2008., 2006.; kategorija sastavi od 5 do 12 članova 2009.). 2014. godine, zajedno sa kolegom Filipom Gjudom osvaja prvu nagradu na značajnom natjecanju glasovirskih dua u Moskvi, u organizaciji konzervatorija P.I.Čajkovski i ruske EPTE-e.  Iste godine sudjeluje na  10. međunarodnom San Daniele Piano Meetingu u Italiji te na Festivalu Hugho Staehle u Njemačkoj, u gradu Kasselu.

Od rujna 2015. godine školovanje nastavlja u Beču na studentskoj razmjeni u klasi profesora Stefana  Arnolda. Nastupao je u  Bosni i Hercegovini, Italiji, Sloveniji, Njemačkoj, Rusiji te sudjelovao na seminarima kod mnogih priznatih glazbenika poput Noela Floresa, Đure Tikvice, Grigorya Gruzmana, Nino Katamadze, Rubena Dalibaltayana, Ljubomira Gašparovića, Julie Gubaiduline, Irine Osipove, Ivana Urvalova, Kirila Kashunina, Irine Kataeve-Aimard, Christiana Petersena, Chae-Woo Baea, Pascala Nemirovskog, Fulvia Turissinia, Jenny Zahaireve, Natalie Trull i drugih.

 

image004Zvonimir Perković, rođen je 2001.g. u Šibeniku. Završio je Osnovnu glazbenu školu Ivana Lukačića u Šibeniku. Violončelo je započeo učiti sa devet godina u klasi prof. Vanje Bošnjak.

Sudjelovao je na mnogobrojnim regionalnim,državnim i međunarodnim natjecanjima, dobitnik je vrijednih nagrada i priznanja.

Na Državnom natjecanju 2012.g. postao je državni prvak u II. kategoriji i osvojio Oskar znanja. Na međunarodnom violončelističkom natjecanju Antonio Janigro 2012. g. osvojio je 2.nagradu u I. kategoriji i bio jedini nagrađeni natjecatelj iz R. Hrvatske. Na međunarodnom violončelističkom natjecanju u Liezenu, Austrija, 2014.g. osvojio je 3. nagradu i IC kategoriji. Na 20. natjecanju mladih glazbenika Daleki akordi 2015. g. bio je laureat natjecanja gudača. Na Državnom natjecanju 2014.g. osvojio je 1.nagradu kao najmlađi natjecatelj u III. kategoriji. Na međunarodnom natjecanju Daleki akordi 2011.g. osvojio je 1.nagradu u I. kategoriji a na istom natjecanju 2013.g. 1. nagradu i bio apsolutni pobjednik u disciplini gudači II. kategorije.

Na Državnom natjecanju komornih sastava 2012.g. osvojio je 2. nagradu u I. kategoriji, disciplina dua.

Nastupao je na značajnijim glazbenim događanjima i svečanim koncertima u Gradu Šibeniku i Županiji te kao solist uz Gradski komorni orkestar, čiji je redoviti član, 2013. i  2014.g.

U travnju 2015.g. Zvonimir je imao svoj prvi samostalni javni recital u foajeu HNK u Šibeniku.

Od ljeta 2011.g. redovito pohađa majstorske tečajeve u organizaciji međunarodnih glazbenih škola – Ljetna škola Kaštela, HDGP,Cello International Travel Academy, UZMAH i CLAVIS i samostalno, kod eminentnih glazbenih pedagoga i glazbenika: Nikola Ružević ( UNT, SAD), Dobrila Berković-Magdalenić, Denis Shapovalov, Reinhard Latzko, Silvia Sondeckiene, Monika Leskovar, Nika Zlatarić, Gustavo Tavares, Vladimir Lukas, Mauro Šestan.

Od studenog 2014.g., uz redovno glazbeno obrazovanje usavršava se kod prof. Mihovila Karuze, docenta na Umjetničkoj akademiji u Splitu.