Sve o koraljima i zašto ih povezujemo sa Zlarinom?

Kada pogledate koralje, vjerojatno vam ne bi palo na pamet da su to zapravo životinje. Najveći su razred u koljenu žarnjaka o kojima se danas zna puno, a većina nas je za njih čula zbog poznatog koraljnog nakita.

Priče, legende i vrijednost s kojima ih povezujemo, i nakon mnogo godina ostaju zanimljiva tema istraživanja. Donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje niste znali o ovom nevjerojatnom dijelu morskog svijeta.

053   060

– koralj, prevedeno s grčkog jezika, zapravo znači „kći mora

– prema antičkoj legendi, koralj je nastao kada je Perzej odsjekao meduzinu glavu i bacio je u more gdje su se alge prekrivene njenom krvi okamenile i postale koralji

– sve do 18. stoljeća vjerovalo se da je riječ o biljci

– prema staroj legendi koralje se opisivalo kao cvjetove koji se okamene čim ih se izvadi iz mora

– koralji rastu više od 10 godina kako bi postigli veličinu za vađenje iz mora

– kada se zagrije na visokoj temperaturi, mijenja boju u bijelu i po tome se prepoznaje je li koralj pravi

– zbog tog svojstva u prošlosti se često poklanjao djeci kako bi se moglo vidjeti kada imaju povišenu temperaturu

Veliki koraljni greben u Australiji najveći je, najraznolikiji i najčudesniji ekosustav na našem planetu u kojem je simbioza živih bića podmorskog svijeta počela prije 20 000 godina.

Ta posebna i rijetka životinja ima svoje mjesto u Jadranskom moru. Duga povijest izrade nakita dovela je do današnje visoke cijene na tržištu. Radi se o dugovječnom materijalu koji je na visokoj cijeni već stoljećima. Posebno  koralj kojeg su Zlarinjani vadili u Jadranskom moru.

050 067

Kultura izrade nakita na Zlarinu zadržana je u tradicijskom duhu. Za izradu jedne ogrlice i dan danas treba nekoliko dana kao i prije četrdesetak godina. Tako na Zlarinu možete vidjeti kako izgleda tradicionalna upotreba ovog nevjerojatnog bogatstva mora. Zlarin je idealno mjesto gdje možete naučiti sve legende, priče i zanimljivosti o koraljima.

[button url=”https://www.tz-zlarin.hr/en/smjestaj/hoteli-2/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”4″ wide=”no” center=”yes” radius=”0″ icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none”]REZERVITAJTE SMJEŠTAJ[/button]