Put Vesne Parun

„Zlarin, mali otok brnistre i smilja

Još i danas stoji kraj pučine sive,

Reci mi, moja koljevčice sinja,

Masline tvoje jesu li još žive?“

 

Vesna Parun rođena je 10. travnja 1922.g. na Zlarinu, gdje joj je otac radio kao općtinski činovnik koji je često bio premještan i ostajao bez posla, zbog čega je brojna obitelj (četvero djece) živjela u prilično teškim uvjetima. Zato je Vesna dobar dio djetinjstva i mladosti provela kod tetke u Splitu, u Biogradu na Moru i u Šibeniku. Sa rodnog otoka rano je odselila, ali mu se uvijek ponovno vraćala, tražeći mir i inspiraciju ranog djetinjstva. Od najranije mladosti se potpuno samostalno probijala kroz život gdje se predala književnom radu postavši prva žena u hrvatskoj književnosti koja živi isključivo od književnosti i za književnost.

Vesna Parun je bila hrvatska pjesnikinja, koja se smatra jednom od najistaknutijih ličnosti hrvatske poezije i književnosti za djecu u drugoj polovici 20. stoljeća. To mjesto u hrvatskoj književnosti zauzela je zahvaljujući raskošnosti pjesničkog izraza, bogatstvu tema i motiva i stvaralačkoj plodnosti. Poezija je prava domena Vesne Parun, no već je poslije druge knjige pjesama počela pisati prozu i drame. Objavljeno joj je preko 60 knjiga poezije i proze i uprizorena su četiri njezina dramska djela.

Pisala je pjesme, drame, prozu, dječju poeziju. Prevodila je Rilkea, Heinea, Getea, prevodila je i s francuskog, bugarskog, slovenskog. Za svoj pjesnički rad dobila je značajne i brojne nagrade i priznanja. Za zbirku Pjesme (1948.) dobila je Nagradu Matice hrvatske, za zbirku Crna maslina (1955.) dobila je Nagradu grada Zagreba, za stihovani dječji roman “Mačak Džingiskan i Miki Trasi” (1968.) dobila je Nagradu Grigor Vitez, 1972. dobila je kao najuspješniji dječji pjesnik Zmajevu Nagradu Matice srpske u Novom Sadu, a 1970. u Parizu je dobila Diplomu za poeziju. Njena zbirka Zore i vihori (1947.) po mnogo čemu označava važan datum u razvojnom tijeku novije hrvatske poezije.

Umrla je 25. listopada 2010. u Stubičkim Toplicama, a vječno počivalište našla je na otoku Šolti.

Informacije

Saznajte više o plovidbenom redu i dostupnom parkingu ili zavirite u naš kutak za iznajmljivače.

Saznajte više

Doživi Zlarin

Netaknuta priroda pruža bezbroj mogućnosti za bavljenje sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Saznajte više

Uživaj na Zlarinu

Želja nam je učiniti Vaš boravak na Zlarinu što ugodnijim, da istinski uživate.

Saznajte više