AKTIVISTIČKE FILMSKE VEČERI

Srpanj je mjesec u kojem se globalno odvija izazov “Srpanj bez plastike”. Stanovnici diljem planete se odlučuju odreći jednokratne plastike barem na mjesec dana. Zlarin se uključio u ovaj izazov prije godinu dana inicijativom “Za Zlarin bez plastike” stoga i ove godine organiziramo projekcije dokumentaraca koji educiraju o štetnosti plastike za čitav ekosustav na našem planetu.
Prikazivati ćemo dva edukativna filma “Story of Plastic” 20.7.“In Transition” 21.7. u Đardinu hotela Koralj (stražnji ulaz). Obje projekcije počinju u 21:00h, a ulaz je slobodan.

Kratki sinopsisi filmova:
Story of plastic brižljivo se osvrće na čovjekovu krizu plastičnog onečišćenja i na svjetski učinak koji ima na zdravlje našeg planeta i ljude koji ga naseljavaju. Obuhvaćajući tri kontinenta, film ilustrira neprekidnu katastrofu: polja puna smeća, prave planine smeća, rijeke i mora zagađena otpadom i nebo zatrovano otrovnim emisijama plinova iz plastike i proizvodnje.
Priča o plastici sadrži intervjue sa stručnjacima i aktivistima na prvim linijama borbe, otkrivajući katastrofalne posljedice poplave ekosustava koji guši plastika i trovanje zajednica širom svijeta, te globalnog pokreta koji se razvija kao odgovor. Uz originalne animacije, snimke arhivske industrije koji počinju 1930-ih i prikaze nesretnih događaja, film uklanja složeni problem koji sve više utječe na dobrobit planete i njenih stanovnika.
In Transition 2.0 nadahnjujuće je uranjanje u tranzicijski pokret koji okuplja priče iz cijelog svijeta običnih ljudi koji rade izvanredne stvari. Imati ćete priliku čuti o zajednicama koje otiskuju vlastiti novac, posvuda uzgajaju hranu, lokaliziraju ekonomiju i postavljaju elektrane u zajednici. To je ideja koja je postala viralna, društveni eksperiment koji znači odgovoriti na neizvjesna vremena rješenjima i optimizmom. U svijetu koji je prepun mraka ovo je priča o nadi, domišljatosti i moći uzgoja povrća na neočekivanim mjestima.
Nakon projekcija ćemo imati diskusiju o filmovima.
Projekt “UpoZORI – u potrazi za održivim svijetom” udruge Tatavaka je svojevrstan nastavak inicijative “Za Zlarin bez plastike” sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.