Što se krije iza imena Zlarin?

Najjednostavnije bi bilo pomisliti da je sam otok dobio ime po zlatu, ali ne postoji nikakva potvrđena činjenica od kuda ime Zlarin.

Jedna od teorija navodi kako se Zlarin već od 15. stoljeća naziva zlatnim otokom, odnosno da je ime dobio od latinske riječi Inusla Auri što u prijevodu znači otok zlata. S obzirom da za to nema nikakvih dokaza i dalje se s jednakom važnošću gledaju i ostale teorije.

Prema nekim je tumačenjima Zlarin shvaćen kao zlatni dio prirode. Mali otok u šibenskom arhipelagu nudi prekrasnu netaknutu prirodu, kristalno čisto more, bogatstvo podmorskog svijeta i prirodnu zaštitu od vjetrova.  Sve je to dio tradicije koja se još uvijek poštuje. Iako sam otok broji oko 300 stanovnika, svi koji su ga posjetili uporno mu se vraćaju pa se brojka posjetitelja preko ljeta poveća i do 3000 posjetitelja. Ovaj zlatni poklon prirode posjećuje i mnogo nautičara jer je prirodno zaštićen od svih vjetrova.

Kada se posvetite istraživanju ovog prekrasnog mjesta možda pomislite da je ime došlo i zbog bogatstva ovog otoka. U brojnim se crkvama čuva blago prikupljeno na ovom području jer je ovo malo mjesto čak 6 i pol stoljeća bilo feudalni posjed šibenske biskupije. Osim toga, ovdje su pronađena brojna arheološka nalazišta koja potvrđuju bogatu povijest ovog kraja.

Neke teorije o porijeklu imena povezane su i s velikim bogatstvom koje je stanovništvo steklo koraljima. Koralji ulovljeni na području šibenskog arhipelaga dugo imaju visoku cijenu na tržištu, zbog teškog ulova, dugotrajnog rasta ovih životinja i dugovječnosti svega što se od koralja radi. Zlarinjani su bili jedini lovci koralja, poznati prije 1412.  godine.  Pored  lova  u  Jadranskom moru  sve  do  rta Oštro,  lovili  su  vani  u  Jonskom moru,  pa  sve  do  rta  Matapan  u Grčkoj. Stanovnici ovog malog otoka čuvaju znanja i vještine nekadašnjeg načina izlova koralja. Najveće Zlarinske manifestacije veličaju upravo to bogatstvo koraljima. Još i danas se prikazuje kako su žene pratile svoje muškarce koji su išli u lov na koralje.

Iako je porijeklo imena još uvijek misterija, jasno je što Zlarin danas predstavlja. Mjesto u kojem možete uživati u netaknutoj prirodi i mjesto na kojem shvaćate da je to prava snaga odmora i opuštanja. Mjesto na kojem možete upoznati novu kulturu i nove ljude čija će gostoljubivost od Vašeg posjeta napraviti potpuno novi doživljaj. To je i mjesto gdje možete probati nove načine pripreme hrane i dobiti dojam kako je to živjeti od prirode i mora. Zlarin je mjesto u koje se svi vraćaju zbog stvaranja sjećanja koja ćete sa sobom nositi cijeli život.